Under 2019 planeras en omläggning av långhusets tak från tegel till kluven furuspån, 100% kärnved. När tillfälle ges, kommer takstolar och remstycken på södra sidan att repareras för sina röt och svampskador.
Taklaget är rest 1140, alltså 878 år gammalt, och är fortfarande i funktion. Takstolarna var ursprungligen synliga från kyrkorummet i kanske 100 år innan man spikade upp ett platt innertak under bindbjälkarna. 1480-tal murar man upp två valv invändig i långhuset och river då ner innertaket och kapar av fem av takstolarnas bindbjälkar för att få plats för valven. Man verkar då ha murat fast de kvarvarande takstolarna med ett 40-50 cm tjockt lager sten upp mot yttertaket som ett sätt att försäkra sig om att kyrkans väggar inte skulle tryckas ut av valven.
Arbetet med delarna till reparationen har påbörjats i Forsvik, där har Mattias Hallgren, Daniel Eriksson och Bengt Bygden huggit fram nya (halva längden) bindbjälkar. Målet är att byta så lite virke i originalkonstruktionen som möjligt. Bindbjälkarna har en tjockare dimension över mitten och klenare ut mot ändarna. dessutom är bjälkarnas sidor svagt rundade, likt en cigarr. Först är de linjehuggna, sprätthuggna i band med lite konvex form på sidorna. Därefter har de efterbredbilats inför tillverkningen av takstolsdelarna.
Vi har rekonstruerat bjälkarna individuellt så de passar ihop med den vi ska skarva. Alla bjälkarna har olika dimension och form. ingen är ursprungligen huggen i vinkel, utan alla fyra hörn är ur vinkel! Blir spännande att passa ihop allt nästa sommar.
Film från arbetet, klicka på länk nedan:
MH sprätt bind me mage frihandfilm1 liten