Ekeskog Medeltida Tornstapel

Nya tornben till Ekeskogs klockstapel

Gammelfura i Breviks skogar ska bli tornben i Ekeskog

Ekeskogs tornstapel från 1260-talet har 8,2m långa tornben som alla har individuella dimensioner relaterade till storleken på träden. Benen är skarpkantshuggna till maximal storlek och har en avsmalnande form mot toppen. Benet vi sökte för att bytas ut var 16″ x 16″ vilket kväver en mogen fura med +80 cm i brösthöjd. Arbetet utfördes med medeltida metoder och verktyg anpassade till 1200-tal. Kunskap från bland annat Södra Rådaprojektet har använts.

I fullmånens sken (och med batterilampor) högg vi en och en halv arbetsdag, tre man. Maten lagade vi över öppen eld. Stocken väger så mycket att vi inte kunde rulla runt stocken för än vi sprätthuggit trenne sidor.
Vi besökte Ekeskog tornstapel för att undersöka verktygsspår och detaljer inför vårt arbete.
Bengt, Frej och Mattias vid lunchtid dag två. Stolta, hungriga timmermän njuter av en 18″x 16″ i rotnänden.

Stapeln behöver tvenne tornben, så den andra gammelfuran fann vi i Ekeskog, ett stenkast från kyrkan i en riktig bond-skog. Vid arbetet i Eke-skogen fick vi rikligt med besök av lokalbefolkningen samt av tidningar.

Trädet var helt kvistrent 8,5 upp och där efter satt ALLA grenarna i en massiv klunga. Ett märkligt träd på många vis..
Bengt och Frej sprätthugger var sinn sida så stocken blir ett block.
Yxor till arbetet.
Bengt och Frej står för dagens yx-konsert. Ljudet från en stilla skog med sprätthuggning är något unikt att uppleva. Ingen har på hört detta på mer än 650 år i dessa skogar.

Strängnäs väderkvarn

Mattias Hallgren och Mattias Malmros har hjälpt Strängnäs gille att reparera delar i väderkvarnen i ett steg mot att åter kunna få vindfånget, kraftöverföringen och kvarnverket i drift. Vi har under detta arbete åtgärdat en trasig hjärtstock och riktat upp stjärnhjulet mm.

Väderkvarnen på sin monumentala placering i stadsbilden.

Trångfors Lancashiresmedja har fått ny vattenränna och luckor till vattenhjulen

Arbetet med att bygga en ny vattenränna till smedjans två vattenhjul påbörjades 2017 – 2021. Nu är den färdig och en första testkörning av båda vattenhjulen har gjorts. Mumblingshammaren har körts ”kall” med en 40mm gummiplatta istället för en smälta från ugnen för att kunna trimma in justeringar i lucka och mekanism.

Arbete påsk 2022
sektion lyfts på plats
Halva rännan fick byggas på plats, del för del. Det stora vattenhjulet driver den 7 ton tunga mumblingshammaren.

Film när hammaren körs här:

Värmdö kyrkas taklag skadeinventerad

Värmdö medeltida kyrka sedd från sydöst.
Södra takfallet.

Carl Thelin, Tyrens tog hjälp av Mattias Hallgren och Oskar Ingebrigtsen för att skadeinventera taklagen på hela kyrkan. Långhuset är delvis byggt av återbrukat virke från en äldre konstruktion. Äldre skador som har bristfälliga reparationer hotar delar av taken att på sikt haverera och behöver åtgärdas. Vidare utredning stundar för att kunna göra en statisk utredning med åtgärdsförslag. Carl Thelin leder detta arbetet.

Karmansbo smedja – renovering av valsverket

Det fungerande valsverket i Karmansbo Lancashiresmedja, Skinnskatteberg, ska få sina valsstolar renoverade och med nytt markfundament. Arbeten påbörjas 2023 och avslutas 2024

Valsstolarna med mumblingshammaren och vattenhjulet i bakgrunden

Hallgren Hantverk AB och Aktiebolag Oskar Ingebrigtsen kommer hjälpa föreningen.