Ekeskog Medeltida Tornstapel

Nya tornben till Ekeskogs klockstapel

Gammelfura i Breviks skogar ska bli tornben i Ekeskog

Ekeskogs tornstapel från 1260-talet har 8,2m långa tornben som alla har individuella dimensioner relaterade till storleken på träden. Benen är skarpkantshuggna till maximal storlek och har en avsmalnande form mot toppen. Benet vi sökte för att bytas ut var 16″ x 16″ vilket kväver en mogen fura med +80 cm i brösthöjd. Arbetet utfördes med medeltida metoder och verktyg anpassade till 1200-tal. Kunskap från bland annat Södra Rådaprojektet har använts.

I fullmånens sken (och med batterilampor) högg vi en och en halv arbetsdag, tre man. Maten lagade vi över öppen eld. Stocken väger så mycket att vi inte kunde rulla runt stocken för än vi sprätthuggit trenne sidor.
Vi besökte Ekeskog tornstapel för att undersöka verktygsspår och detaljer inför vårt arbete.
Bengt, Frej och Mattias vid lunchtid dag två. Stolta, hungriga timmermän njuter av en 18″x 16″ i rotnänden.

Stapeln behöver tvenne tornben, så den andra gammelfuran fann vi i Ekeskog, ett stenkast från kyrkan i en riktig bond-skog. Vid arbetet i Eke-skogen fick vi rikligt med besök av lokalbefolkningen samt av tidningar.

Trädet var helt kvistrent 8,5 upp och där efter satt ALLA grenarna i en massiv klunga. Ett märkligt träd på många vis..
Bengt och Frej sprätthugger var sinn sida så stocken blir ett block.
Yxor till arbetet.
Bengt och Frej står för dagens yx-konsert. Ljudet från en stilla skog med sprätthuggning är något unikt att uppleva. Ingen har på hört detta på mer än 650 år i dessa skogar.

Kommenteringen är stängd.